Enthousiaste minister De Jonge (VWS) op werkbezoek in Haga

24 januari 2018

Rayvanjo Gerritse, patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), straalt als minister Hugo de Jonge van VWS even met hem en zijn – net in elkaar geknutselde – robot komt spelen. Woensdag 24 januari was de minister twee uur lang te gast op de e-Healthweek in het HagaZiekenhuis en het JKZ.

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Interactieve wand

Minister De Jonge bekeek de vele innovatieve technologische toepassingen die steeds vaker ingezet worden in de gezondheidszorg. Zo lieten kinderen de minister zien hoe de interactieve wand die in de gang naar de OK van het JKZ is aangebracht, hen helpt af te leiden van hun operatie. En hij beleefde hoe robots kunnen worden ingezet om kinderen (maar ook ouderen) te laten bewegen. Ook keek minister De Jonge rond op de Innovatiemarkt ouderenzorg. Hier zag hij onder meer hoe een robot in de vorm van een bloempot licht dementerende ouderen kan helpen om langer thuis te blijven wonen.

Monitoring op afstand

In een van de behandelkamers van het JKZ ervoer de minister hoe ontspannend het kan zijn wanneer het licht gedimd en gekleurd wordt. “Kun je dit systeem ook op VWS aanleggen?” vroeg hij lachend aan Fréderique Hofstede, medisch manager JKZ.

Haga-cardioloog Ivo van der Bilt liet samen met een hartfalenpatiënt zien hoe een thuismonitoringssysteem werkt. Doordat patiënten via een iPad thuis zelf hun bloeddruk en gewicht doorgeven, hoeven zij minder vaak naar de poli te komen. Hierdoor stijgt de patiënttevredenheid en gaan de zorgkosten omlaag.

Innovatie is noodzaak

De minister was onder de indruk van de vele voorbeelden van het verbeteren van de zorg door de technologie. “De vraag naar zorg gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Het gebruik van technologisch toepassingen is daarom niet zozeer een keuze, het is eigenlijk pure noodzaak”, aldus de minister.

De e-Healthweek in het HagaZiekenhuis duurt nog tot en met donderdag 25 januari. Donderdag is er vanaf 11.30 uur een Innovatiemarkt en zijn er inspiratiesessies te volgen in het InnovatieLab in de lichtstraat.

Tweet van De Jonge

Minister de Jonge was zelf ook enthousiast over het werkbezoek. Op Twitter schreef hij:

Nieuwste robot-technologie spoort prostaatkanker nog beter op

12 augustus 2020

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft voert sinds kort Robot geleide MRI prostaat-biopten uit bij patiënten met kleine afwijkingen in de prostaat. Met de innovatieve Robot Biopteur, die is geschonken door Team Westland, kunnen biopten nog nauwkeuriger en minder pijnlijk worden afgenomen. Het PKC is het eerste centrum in de provincie Zuid-Holland waar radiologen werken met de Robot Biopteur.  […]

Lees verder 

Martin van Rijn komt niet terug naar RHG

10 juni 2020

Martin van Rijn komt niet terug als bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep. Voorzitter Diana Monissen meldt dat de raad van toezicht heeft ingestemd met zijn verzoek het dienstverband te beëindigen. “We bedanken hem zeer voor zijn inzet voor onze groep. We zijn er ook trots op dat hij de afgelopen periode als tijdelijk minister voor Medische Zorg en Sport […]

Lees verder 

2019 was ‘een bewogen jaar’ voor Reinier Haga Groep

5 juni 2020

2019 was voor de Reinier Haga Groep (RHG) ‘een bewogen jaar’. Dat zegt interim bestuursvoorzitter en CFO Jeroen van Roon in het voorwoord van het Jaarverslag 2019 van de RHG. “Bestuurlijk is er een intensieve discussie gevoerd over de vraag of de ziekenhuizen de stap van een bestuurlijke naar een juridische fusie moeten maken. Besloten is om dat niet te […]

Lees verder 

Diana Monissen nieuwe voorzitter raad van toezicht

2 april 2020

Elmer Mulder, de voorzitter van de raad van toezicht (RvT), verlaat de Reinier Haga Groep (RHG) per 1 april omdat zijn termijn is verstreken. Diana Monissen is per die datum de nieuwe voorzitter van de RvT. Elmer Mulder was tien jaar betrokken bij RHG en zijn voorgangers. Hij blikt terug op een turbulente periode waarin mooie dingen zijn bereikt. Mulder: […]

Lees verder 

Directeur bedrijfsvoering Stefan Kroese vertrekt bij Reinier de Graaf

23 maart 2020

Stefan Kroese stopt als directeur Bedrijfsvoering bij Reinier de Graaf. Per 1 mei a.s. gaat hij een nieuwe uitdaging aan als voorzitter raad van bestuur bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. Waarnemend voorzitter RHG Jeroen van Roon spreekt over ‘toeval’, dat deze benoeming zo vlak na het tijdelijk vertrek van Martin van Rijn bekend is geworden. “Dat zijn aanstelling nu gebeurt waarin […]

Lees verder