Enthousiaste minister De Jonge (VWS) op werkbezoek in Haga

24 januari 2018

Rayvanjo Gerritse, patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), straalt als minister Hugo de Jonge van VWS even met hem en zijn – net in elkaar geknutselde – robot komt spelen. Woensdag 24 januari was de minister twee uur lang te gast op de e-Healthweek in het HagaZiekenhuis en het JKZ.

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Interactieve wand

Minister De Jonge bekeek de vele innovatieve technologische toepassingen die steeds vaker ingezet worden in de gezondheidszorg. Zo lieten kinderen de minister zien hoe de interactieve wand die in de gang naar de OK van het JKZ is aangebracht, hen helpt af te leiden van hun operatie. En hij beleefde hoe robots kunnen worden ingezet om kinderen (maar ook ouderen) te laten bewegen. Ook keek minister De Jonge rond op de Innovatiemarkt ouderenzorg. Hier zag hij onder meer hoe een robot in de vorm van een bloempot licht dementerende ouderen kan helpen om langer thuis te blijven wonen.

Monitoring op afstand

In een van de behandelkamers van het JKZ ervoer de minister hoe ontspannend het kan zijn wanneer het licht gedimd en gekleurd wordt. “Kun je dit systeem ook op VWS aanleggen?” vroeg hij lachend aan Fréderique Hofstede, medisch manager JKZ.

Haga-cardioloog Ivo van der Bilt liet samen met een hartfalenpatiënt zien hoe een thuismonitoringssysteem werkt. Doordat patiënten via een iPad thuis zelf hun bloeddruk en gewicht doorgeven, hoeven zij minder vaak naar de poli te komen. Hierdoor stijgt de patiënttevredenheid en gaan de zorgkosten omlaag.

Innovatie is noodzaak

De minister was onder de indruk van de vele voorbeelden van het verbeteren van de zorg door de technologie. “De vraag naar zorg gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Het gebruik van technologisch toepassingen is daarom niet zozeer een keuze, het is eigenlijk pure noodzaak”, aldus de minister.

De e-Healthweek in het HagaZiekenhuis duurt nog tot en met donderdag 25 januari. Donderdag is er vanaf 11.30 uur een Innovatiemarkt en zijn er inspiratiesessies te volgen in het InnovatieLab in de lichtstraat.

Tweet van De Jonge

Minister de Jonge was zelf ook enthousiast over het werkbezoek. Op Twitter schreef hij:

Pier Eringa versterkt Reinier Haga Groep

1 oktober 2021

Met ingang van 1 oktober is Pier Eringa (60) benoemd tot lid raad van bestuur van de Reinier Haga Groep (RHG) en directievoorzitter a.i. van het LangeLand Ziekenhuis.

Lees verder 

RHG neemt voorgenomen besluit over ontvlechting

16 september 2021

HagaZiekenhuis en LangeLand Ziekenhuis streven naar fusie, Reinier de Graaf gaat zelfstandig verder

Lees verder 

Ben van Miltenburg nieuw lid raad van toezicht RHG

12 oktober 2020

Ben van Miltenburg is per 8 oktober 2020 benoemd als lid van de raad van toezicht van de Reinier Haga Groep (RHG). Wim Oosterom en Dorine Wekking zijn teruggetreden als toezichthouders vanwege het einde van hun termijn. Gelet op het ingezette ontvlechtingsproces van de RHG geldt de benoeming voor de resterende periode waarin RHG bestaat en wordt er voor deze periode […]

Lees verder 

Nieuwste robot-technologie spoort prostaatkanker nog beter op

12 augustus 2020

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft voert sinds kort Robot geleide MRI prostaat-biopten uit bij patiënten met kleine afwijkingen in de prostaat. Met de innovatieve Robot Biopteur, die is geschonken door Team Westland, kunnen biopten nog nauwkeuriger en minder pijnlijk worden afgenomen. Het PKC is het eerste centrum in de provincie Zuid-Holland waar radiologen werken met de Robot Biopteur.  […]

Lees verder 

Martin van Rijn komt niet terug naar RHG

10 juni 2020

Martin van Rijn komt niet terug als bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep. Voorzitter Diana Monissen meldt dat de raad van toezicht heeft ingestemd met zijn verzoek het dienstverband te beëindigen. “We bedanken hem zeer voor zijn inzet voor onze groep. We zijn er ook trots op dat hij de afgelopen periode als tijdelijk minister voor Medische Zorg en Sport […]

Lees verder