Enthousiaste minister De Jonge (VWS) op werkbezoek in Haga

24 januari 2018

Rayvanjo Gerritse, patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), straalt als minister Hugo de Jonge van VWS even met hem en zijn – net in elkaar geknutselde – robot komt spelen. Woensdag 24 januari was de minister twee uur lang te gast op de e-Healthweek in het HagaZiekenhuis en het JKZ.

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Ontvangst door Martin van Rijn, links (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) en Karel Ronday (Medisch directeur HagaZiekenhuis)

Interactieve wand

Minister De Jonge bekeek de vele innovatieve technologische toepassingen die steeds vaker ingezet worden in de gezondheidszorg. Zo lieten kinderen de minister zien hoe de interactieve wand die in de gang naar de OK van het JKZ is aangebracht, hen helpt af te leiden van hun operatie. En hij beleefde hoe robots kunnen worden ingezet om kinderen (maar ook ouderen) te laten bewegen. Ook keek minister De Jonge rond op de Innovatiemarkt ouderenzorg. Hier zag hij onder meer hoe een robot in de vorm van een bloempot licht dementerende ouderen kan helpen om langer thuis te blijven wonen.

Monitoring op afstand

In een van de behandelkamers van het JKZ ervoer de minister hoe ontspannend het kan zijn wanneer het licht gedimd en gekleurd wordt. “Kun je dit systeem ook op VWS aanleggen?” vroeg hij lachend aan Fréderique Hofstede, medisch manager JKZ.

Haga-cardioloog Ivo van der Bilt liet samen met een hartfalenpatiënt zien hoe een thuismonitoringssysteem werkt. Doordat patiënten via een iPad thuis zelf hun bloeddruk en gewicht doorgeven, hoeven zij minder vaak naar de poli te komen. Hierdoor stijgt de patiënttevredenheid en gaan de zorgkosten omlaag.

Innovatie is noodzaak

De minister was onder de indruk van de vele voorbeelden van het verbeteren van de zorg door de technologie. “De vraag naar zorg gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Het gebruik van technologisch toepassingen is daarom niet zozeer een keuze, het is eigenlijk pure noodzaak”, aldus de minister.

De e-Healthweek in het HagaZiekenhuis duurt nog tot en met donderdag 25 januari. Donderdag is er vanaf 11.30 uur een Innovatiemarkt en zijn er inspiratiesessies te volgen in het InnovatieLab in de lichtstraat.

Tweet van De Jonge

Minister de Jonge was zelf ook enthousiast over het werkbezoek. Op Twitter schreef hij:

Jeroen van Roon treedt na ontvlechting terug uit RvB Reinier Haga Groep

17 december 2021

Van Roon rondt proces van ontvlechting af en vervolgt loopbaan bij Boer & Croon.

Lees verder 

Bestuurders RHG voldoen aan WNT

10 december 2021

In Zorgvisie is een artikel gepubliceerd over de beloning van bestuurders van de Reinier Haga Groep. In reactie op dit bericht kunnen we bevestigen dat de beloning van de bestuurders voldoet aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Zowel bestuurders in vaste dienst als interim bestuurders houden zich aan deze maximum norm.

Lees verder 

Bestuursverslag 2020 verschenen

17 november 2021

Vandaag publiceert de Reinier Haga Groep haar bestuursverslag over 2020. Hieronder staat het voorwoord van Jeroen van Roon, voorzitter a.i. van de raad van bestuur. Hij blikt terug op het bijzondere COVID-19 jaar, de ontvlechting, enkele bijzonderheden van de drie ziekenhuizen en geeft aan dat dit het laatste jaarverslag van de RHG zal zijn. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van […]

Lees verder 

Overlijden Erik Booden

2 november 2021

Op 2 november ontvingen wij het intens verdrietige bericht dat Erik Booden onverwacht is overleden. Dit raakt ons diep.

Lees verder 

Pier Eringa versterkt Reinier Haga Groep

1 oktober 2021

Met ingang van 1 oktober is Pier Eringa (60) benoemd tot lid raad van bestuur van de Reinier Haga Groep (RHG) en directievoorzitter a.i. van het LangeLand Ziekenhuis.

Lees verder