Sollicitatietraining aan VMBO-leerlingen

15 maart 2019

‘Heb jij nog vragen?’, zegt Paul Doop aan het einde van het sollicitatiegesprek. ‘Ja, zegt Mitchell (15), stoer zwart T-shirt, blond haar in een staartje. Zijn armen liggen ontspannen op tafel. Mitchell kijkt ook Martin van Rijn aan. ‘Hoe is de sfeer bij jullie op de afdeling?’

Het is 08.30 uur in de ochtend en we zijn op het Wellant VMBO Madestein in Den Haag. Een groep van acht leerlingen komt voorzichtig de klas binnen. Rugzakken in stoere kleuren ploffen op de grond. Voor het elektronische schoolbord staan de bestuursvoorzitters Martin van Rijn van de Reinier Haga Groep en Paul Doop van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Ze geven een sollicitatietraining.

De sollicitatietraining is een initiatief van de non-profit organisatie JINC. Via het JINC-programma maken jongeren kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Veel jongeren missen iemand in hun omgeving die vertelt welke sociale vaardigheden er nodig zijn op de werkvloer. Vaak zijn ze wel sociaal vaardig, maar niet bekend met de omgangsvormen binnen bedrijven. Met behulp van professionals uit het bedrijfsleven leren ze wat ze nodig hebben om een sollicitatiegesprek tot een succes te maken.

Foot Locker

‘Ik geef zo’n twee keer per jaar sollicitatietraining op Haagse VMBO-scholen’, vertelt Paul Doop van HMC. ‘Bijzonder is, dat ik dit vandaag voor het eerst doe met mijn collega uit het vak Martin van Rijn van de Reinier Haga Groep. We kennen elkaar goed en toen ik hem vroeg om het een keer samen te doen zei hij meteen ja.’

De leerlingen die deze ochtend aanwezig zijn om te oefenen, hebben zelf hun favoriete vakantiebaan uitgezocht. De Foot Locker was populair, ook bij Mitchell. ‘Ik hou wel van mooie schoenen’.

Martin van Rijn: ‘Mitchell zijn vraag over de sfeer binnen het team was scherp. Paul en ik moesten toen ook ineens nadenken: Goh, hoe is het hier eigenlijk?’

ICI Paris

De sollicitatietraining is door JINC en de leraren van het Wellantcollege goed voorbereid. De leerlingen moeten nadenken over de baan waar ze op willen solliciteren, hun cv opstellen en een brief met motivatie. ‘Onze leerlingen hebben humor’, vertelt leraar Nederlands Arnoud van der Flier lachend. ‘De jongens willen werken bij ICI Paris. Hun motivatie: daar komen knappe vrouwen.’

Paul Doop: ‘De eerste sollicitatietip die ik aan de leerlingen geef is dat ze zenuwachtig mogen zijn. En niet bij de pakken neerzitten als de baan naar iemand anders gaat; blijf positief. Het hoort erbij. Bij mijn eerste vakantiebaan  bij een kledingwinkel werd ik gelijk aangenomen. Toen ik voor een ‘echte’ baan ging solliciteren, werd ik afgewezen. Ook Martin van Rijn  blikt terug op zijn eerste vakantiebaan. ‘Portier in het stadhuis’.

‘Wie durft!’ Martin en Paul gaan van start met de les. Marcha die als eerste gaat solliciteren, wordt de gang op gestuurd om daarna terug te komen. Ineens is het echt. Het sollicitatiegesprek is begonnen. Jezelf voorstellen, handen schudden en dan de best wel moeilijke vraag: ‘Waarom wil je bij ons werken?’ Martin en Paul vallen geen enkel moment uit hun rol. Marcha krijgt in slechts paar minuten tijd alle vragen die bij een sollicitatiegesprek horen. Haar medeleerlingen hebben de opdracht gekregen om haar na afloop te beoordelen op: houding, spreken, vragen stellen en uiterlijk. En feedback geven ze. Maar positief en met respect. ‘Moedig van iedereen, dat is het’, zegt Paul.

Het haakje vinden

‘Stel zelf ook vragen en vertel wie je bent’, geven Martin en Paul de leerlingen mee na afloop. ‘Voor ons als werkgever is het sollicitatiegesprek een zoektocht naar het juiste type. We zijn steeds op zoek naar het ‘haakje’. Durf te vertellen wat je doet, waar je goed in bent en wat je leuk vindt’.

Jeroen van Roon treedt na ontvlechting terug uit RvB Reinier Haga Groep

17 december 2021

Van Roon rondt proces van ontvlechting af en vervolgt loopbaan bij Boer & Croon.

Lees verder 

Bestuurders RHG voldoen aan WNT

10 december 2021

In Zorgvisie is een artikel gepubliceerd over de beloning van bestuurders van de Reinier Haga Groep. In reactie op dit bericht kunnen we bevestigen dat de beloning van de bestuurders voldoet aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Zowel bestuurders in vaste dienst als interim bestuurders houden zich aan deze maximum norm.

Lees verder 

Bestuursverslag 2020 verschenen

17 november 2021

Vandaag publiceert de Reinier Haga Groep haar bestuursverslag over 2020. Hieronder staat het voorwoord van Jeroen van Roon, voorzitter a.i. van de raad van bestuur. Hij blikt terug op het bijzondere COVID-19 jaar, de ontvlechting, enkele bijzonderheden van de drie ziekenhuizen en geeft aan dat dit het laatste jaarverslag van de RHG zal zijn. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van […]

Lees verder 

Overlijden Erik Booden

2 november 2021

Op 2 november ontvingen wij het intens verdrietige bericht dat Erik Booden onverwacht is overleden. Dit raakt ons diep.

Lees verder 

Pier Eringa versterkt Reinier Haga Groep

1 oktober 2021

Met ingang van 1 oktober is Pier Eringa (60) benoemd tot lid raad van bestuur van de Reinier Haga Groep (RHG) en directievoorzitter a.i. van het LangeLand Ziekenhuis.

Lees verder